ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΣΕΙΣ…ΜΕΓΑΛΗ ΣΕΡΒΙΑ ΕΜΕΙΣ!!!

Μια «μαύρη τρύπα», αυτή του Κοσόβου, πάει να κλείσει στα δυτικά Βαλκάνια, μια άλλη όμως, βορειότερα, εκείνη της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, μεγαλώνει και βαθαίνει επικίνδυνα για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Κράτος υβρίδιο, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη «φτιάχτηκε» από τη διεθνή κοινότητα το 1995, με τη συνθήκη του Ντέιτον, για να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Γιουγκοσλαβία, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ ως τέτοιο. Κοντά 20 χρόνια από την ίδρυσή του δίνει την εικόνα ενός παράλυτου μορφώματος, το οποίο δεν θέλει κανείς από τους «ενοίκους» του, τους Βόσνιους μουσουλμάνους, τους Σέρβους και τους Κροάτες δηλαδή. Μόνο η διεθνής κοινότητα επιμένει να το κρατάει στη ζωή, ρίχνοντας τεράστια κονδύλια σε «βαρέλι δίχως πάτο», χάριν των γεωστρατηγικών ισορροπιών στην περιοχή.

«Η καλύτερη λύση, η βιώσιμη, θα ήταν η διάλυση αυτού του κράτους», λέει στην «Κ» ο Μίλοραντ Ντόντικ, πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, της μιας από τις δύο οντότητες –η άλλη είναι η κροατομουσουλμανική– που απαρτίζουν σήμερα, στα χαρτιά, το συγκεκριμένο κράτος. Η συνθήκη του Ντέιτον δίνει αυξημένη αυτονομία στις οντότητες, στην πραγματικότητα όμως λειτουργούν δύο κράτη… στη συσκευασία του ενός: αυτό της Σερβικής Δημοκρατίας με αποσχιστικές τάσεις και εκείνο των μουσουλμάνων, που επιδιώκουν μια ισχυρή κεντρική εξουσία πάνω από τις εθνότητες, με τους αδύναμους Κροάτες να θέλουν και αυτοί να φύγουν.

«Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη δεν έχει μέλλον. Ποτέ στην ιστορία της δεν ήταν κράτος. Υπήρξε τμήμα της οθωμανικής εξουσίας, της Αυστροουγγαρίας, της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στην πρώτη Γιουγκοσλαβία δεν υπήρχε. Εγινε σαν ομοσπονδιακό κράτος της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο και μόνο η ισχυρή σοσιαλιστική κυβέρνηση την κράτησε ως αυτόνομο κράτος. Είναι παράξενο το ότι οι δυτικές δυνάμεις που εργάστηκαν να γκρεμίσουν τον κομμουνισμό στην Ανατολική Ευρώπη και τη Γιουγκοσλαβία, τώρα προσπαθούν να κρατήσουν τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη σαν μια μικρή Γιουγκοσλαβία» λέει ο ίδιος.

Ομοσπονδία

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της διεθνούς κοινότητας, ότι για να λειτουργήσει το κράτος πρέπει να ισχυροποιηθούν οι κεντρικοί θεσμοί, ο κ. Ντόντικ λέει: «Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη δημιουργήθηκε έτσι όπως είναι σήμερα κατόπιν συμφωνίας. Δεν δημιουργήθηκε για να γίνει κράτος κεντρικό, είναι ένα κράτος ομοσπονδιακό. Υπάρχουν φυσικά κάποιοι που θέλουν να λειτουργεί με κεντρομόλο τάση, υπάρχουν και πολλοί μέσα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, όπως η Σερβική Δημοκρατία, που θέλουν να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία. Και οι Κροάτες το θέλουν ακόμα περισσότερο. Η κεντρομόλος τάση είναι επιθυμητή περισσότερο από τους μουσουλμάνους. Αυτούς τους υποστηρίζει μεγάλο μέρος των δυτικών χωρών και τελευταία περισσότερο η Τουρκία. Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι θέλουν κεντρική κυβέρνηση, μολονότι δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, για να ελέγχουν την εξουσία. Ακόμα και σήμερα υπάρχει ισχυρή υποστήριξη των μουσουλμάνων από την πλευρά των δυτικών χωρών. Πρέπει να πω πάντως ότι το πιθανότερο είναι να γίνει πρώτα ανεξάρτητη η Ρεπουμπλίκα Σρπσκα, παρά ενιαίο κράτος με ισχυρή κεντρική εξουσία η Βοσνία – Ερζεγοβίνη».

Κατά τον ισχυρό άντρα των Σέρβων της Βοσνίας, που βρέθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στα εγκαίνια του εμπορικού γραφείου της Σερβικής Δημοκρατίας, η εναλλακτική λύση είναι να διασπαστεί η Βοσνία – Ερζεγοβίνη σε τρία τμήματα. «Δεν είναι δυνατόν η Δύση να έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Κοσοβάρων και λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω να μην αναγνωρίζει ανεξαρτησία της Σερβικής Δημοκρατίας που είναι η ίδια κατάσταση ακριβώς» υποστηρίζει, και στην ερώτηση γιατί ενώ παλαιότερα δήλωνε ότι εάν αποσχιστεί το Κόσοβο θα πράξει το ίδιο και η Ρεπουμπλίκα Σρπσκα, απαντάει «σιγά σιγά, για όλα υπάρχει ο χρόνος, και η γυναίκα γεννάει μετά από εννιά μήνες…», και σπεύδει να διευκρινίσει ότι σε περίπτωση απόσχισης η Σερβική Δημοκρατία δεν πρόκειται να ενωθεί με τη Σερβία καθώς, όπως λέει, «δεν θα ήθελα τη δική μου ανεξαρτησία να την παραδώσω στη Σερβία».

http://www.kathimerini.gr/752904/article/epikairothta/kosmos/m-ntontik-to-kratos-vosnia—-erzegovinh-den-exei-mellon

Explore posts in the same categories: Αλβανία, Βαλκάνια, Γεωπολιτική, Διεθνή, Πολιτική, Σερβία

Σχολιάστε