Αυτή είναι η στοχοποίηση της Συρίας από τις ΗΠΑ

D441C8DDD9A8EC21449CDC32BDB3235BΤη διαταγή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αναμένουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που έχουν ήδη αναπτυχθεί ανατολικά της Συρίας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και η βρετανική αεροπορία η οποία διαθέτει δύο βάσεις στην Κύπρο, σε απόσταση αναπνοής από τη συριακή ενδοχώρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένει το τελικό πόρισμα των Ηνωμένων Εθνών για να πάρει την απόφασή του.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε ωστόσο πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αρχίσουν περιορισμένης κλίμακας επίθεση από αέρος κατά του καθεστώτος Άσαντ στα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, ενδεχομένως και την Πέμπτη.

Η ιστοσελίδα του έγκυρου περιοδικού διεθνούς διπλωματίας «Foreign Policy», ανήρτησε την Τρίτη το απόγευμα έναν χάρτη με τις περιοχές-στόχους στην ενδοχώρα της Συρίας. Πρόκειται για 34 σημεία που αφορούν αποθήκες και δύο εργοστάσια κατασκευής χημικών όπλων, όλες τις αεροπορικές βάσεις της Συρίας, το Προεδρικό Μέγαρο στη Δαμάσκο και την έδρα της Δημοκρατικής Φρουράς του Άσαντ.

Ειδικότερα οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εντοπίσει χημικά εργοστάσια και αποθήκες χημικών στη Χομς, στη Δαμασκό, στην Αλ Σαφίρα, στη Λατάκια και στην Παλμύρα, στη Μασιάτ, στη Χάμα, στη Φουρκλούς και στο Καν Αμπού Σαμάτ.

Η Δημοκρατική Φρουρά φυλάσσει τα εργοστάσια και τις αποθήκες, αλλά και τις μεγάλες αεροπορικές βάσεις σε Δαμασκό, Ντιμάϊρ, Αλ Κουσάιρ, Αλέπο και Χομς, ενώ βάσεις εκτόξευσης πυραύλων υπάρχουν στο Αλ Σάφρα και στο Αλ Κιμπάρ.

Στον ίδιο χάρτη υπάρχουν οι θέσεις για τις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Setma Ltd. στη Δαμασκό, που συνεργάζεται με τη κυβέρνηση για τη κατασκευή χημικών όπλων, καθώς και το Προεδρικό Μέγαρο, το Γενικό Αρχηγείο της Δημοκρατικής Φρουράς και την πλατεία Ουμαγιάντ, που είναι τα κεντρικά γραφεία των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Οι βάσεις της αεροπορίας της Συρίας βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια, ενώ ορισμένες από αυτές βρίσκονται βαθιά μέσα στο συριακό έδαφος. Η επίθεση αναμένεται να είναι βραχύχρονη, διάρκειας δύο ή τριών ημερών, με ταυτόχρονο βομβαρδισμό με πυραύλους τομάχοκ των στρατηγικών θέσεων των δυνάμεων του Άσαντ, ενώ όπως διαφαίνεται, θα υπάρξει και εμπλοκή μαχητικών αεροσκαφών της αμερικανικής αεροπορίας και της RAF, ενδεχομένως δε και της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας.

Ήδη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που προέρχονται από διπλωματικές πηγές της Αθήνας, η Αμερική και το ΝΑΤΟ έχουν ζητήσει την ελεύθερη χρήση των αεροπορικών βάσεων της Καλαμάτας και της Σούδας καθώς και του ναυστάθμου της Σούδας. Στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου έχουν αναπτυχθεί πολλές μονάδες του αμερικανικού στόλου με σύγχρονα αντιτορπιλικά που θα αναλάβουν το βάρος της εκτόξευσης των πυραύλων τομάχοκ. Βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα οι δύο βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, ενώ πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η αμερικανική βάση στο Ίνστιρλικ της Τουρκίας.

Πολεμικές προετοιμασίες

Τόσο η αμερικανική όσο και η βρετανική πλευρά δεν κρύβουν τις πολεμικές προετοιμασίες, οι οποίες βρίσκονται εν εξελίξει, ενώ η Γαλλία πιέζει ώστε το κτύπημα της Δύσης κατά της Συρίας να είναι άμεσο και μέσα στα επόμενα 24ωρα. Το Βερολίνο έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να συμμετέχει στο κτύπημα αυτό, αλλά αναμένει και το τελικό πόρισμα του ΟΗΕ για την χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ ακύρωσε την επίσημη επίσκεψή του στη Στοκχόλμη.

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση πως μία τέτοια επίθεση θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή. Το Ιράν επίσης προειδοποιεί πως μία επίθεση της Δύσης κατά της Συρίας, θα προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο σε όλη την περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Η Τουρκία εξακολουθεί να πιέζει προς όλες τις πλευρές για άμεσο κτύπημα κατά του καθεστώτος Άσαντ, την ώρα που τα συντηρητικά-φιλοδυτικά καθεστώτα στις αραβικές χώρες στηρίζουν κατά τεκμήριο τις αμερικανο-βρετανικές κινήσεις.

Το απόγευμα της Τρίτης, ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Λατάκια της Συρίας για να μεταφέρει Ρώσους πολίτες πίσω στην πατρίδα τους, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπάρχει παρουσία ρωσικών ναυτικών μονάδων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέλος σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται οι στρατιωτικές μονάδες της Τουρκίας, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με τη Συρία, αλλά και στη συνοριακή γραμμή με το Ιράκ και το Ιράν.

Οι συριακές Ένοπλες Δυνάμεις

Παρά το γεγονός ότι –τουλάχιστον στα χαρτιά- παραμένει μία από τις ισχυρότερες δυνάμεις του αραβικού κόσμου, η ισχύς των συριακών ενόπλων δυνάμεων ενδέχεται να έχει μειωθεί ακόμη και στο μισό μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.

Τα παραπάνω εκτιμά το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS). Η φετινή έκθεση του Ινστιτούτου για την κατάσταση των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ αναφέρει ότι, θεωρητικά, ο στρατός αριθμεί 178.000 άνδρες εκ των οποίων οι 110.000 υπηρετούν στις χερσαίες δυνάμεις, 5.000 στο ναυτικό, 27.000 στην αεροπορία και 36.000 στην αεράμυνα.

Το 2009 το IISS υπολόγιζε ότι ο συριακός στρατός αποτελείτο από 325.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 220.000 στις χερσαίες δυνάμεις.

Λόγω της αποδιοργάνωσης του στρατεύματος από τον εμφύλιο πόλεμο, το Ινστιτούτο δηλώνει ότι δεν είναι πλέον σε θέση να εκτιμήσει με ακρίβεια τη δυναμικότητα των παραστρατιωτικών οργανώσεων οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην απόκρουση των ανταρτών. Το 2009 οι δυνάμεις αυτές υπολογίζονταν συνολικά στους 108.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 8.000 ανήκαν στη χωροφυλακή που ελέγχεται από το υπουργείο Εσωτερικών και οι 100.000 στην πολιτοφυλακή του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ.

Όσον αφορά τους εφέδρους, ο στρατός ξηράς διαθέτει 314.000 άνδρες, το πολεμικό ναυτικό 4.000, η αεροπορία 10.000 και η αεράμυνα 20.000.

Τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις είναι ρωσικής ή σοβιετικής κατασκευής. Πριν από την έναρξη του εμφυλίου εκτιμάται ότι είχαν 4.950 άρματα μάχης, αλλά ο αριθμός τους έχει πλέον μειωθεί σημαντικά. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των πυραύλων, η γενική διοίκηση των οποίων βρίσκεται στο Χαλέπι, στα βόρεια της χώρας.

Το ναυτικό διαθέτει δύο φρεγάτες και η αεροπορία 365 μαχητικά αεροσκάφη, (από 555 το 2009), τα περισσότερα σοβιετικής κατασκευής. Οι δυνάμεις της αεράμυνας φαίνεται ότι δεν έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ από τις συγκρούσεις των τελευταίων δυόμισι ετών και έχουν στη διάθεσή τους πολλές χιλιάδες πυραύλους εδάφους-αέρος, ρωσικής κατασκευής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Explore posts in the same categories: Γεωπολιτική, Διεθνή, Μέση Ανατολή, Πολιτικά, Συρία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: