Αφήνουμε αναξιοποίητη την αλβανοσκοπιανή διαμάχη

28/12/2012

Παλιά επιτυχημένη συνταγή -με ειδικό στην εφαρμογή της τον Φίλιππο και αργότερα τους Βυζαντινούς- είναι η δημιουργία κάθε φορά ενός μόνον εχθρικού μετώπου, κάνοντας χρήση της συμβουλής «ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου». Κι ενώ οι πολιτικοί, στο εσωτερικό της χώρας, την εφαρμόζουν συχνά -συνάπτοντας, για την επιβίωσή τους, ετερόκλητες συμμαχίες-, ασκώντας εξωτερική πολιτική την λησμονούν.

Συγκυριακά βέβαια, βρεθήκαμε αυτήν τη φορά από κοινού με τους Βουλγάρους στο στόχαστρο των Σλάβων των Σκοπίων, αλλά ενώ εμείς περιμένουμε απαθείς να λυθεί το πρόβλημα με την έξωθεν επέμβαση και σε βάρος μας, οι Βούλγαροι αποδείχθηκαν ευαίσθητοι σε θέματα εθνικής υπερηφάνειας. Δεν ενέσκηψε φαίνεται ακόμη εκεί ο τύπος του «βουλγαρόφωνου Ευρωπαίου». Βέβαια, σε βάθος χρόνου θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους Βουλγάρους, οι οποίοι δεν κρύβουν τις επεκτατικές διαθέσεις τους. Τώρα, όμως, «ο εχθρός του εχθρού μου έγινε φίλος μου».

Το δυσάρεστο είναι ότι αυτό δεν συνέβη και με τους Αλβανούς, οι οποίοι απειλούν και με αιματοκύλισμα τα Σκόπια, προκειμένου να πραγματώσουν την Μεγάλη Αλβανία. Το έκαναν και το 2001, όπου αντί η Ελλάδα να αδράξει την ευκαιρία και να ενισχύσει το αποσχιστικό κίνημα των Αλβανών, η τότε κυβέρνηση βοήθησε τους Σλάβους, στέλνοντας στρατιωτικό υλικό και δυο τεθωρακισμένα οχήματα. Κατά πληροφορίες μάλιστα της στήλης βρέθηκαν αργότερα στο Μπλαγκόεβγκραντ (την ελληνική Άνω Τζουμαγιά βέβαια, όπως άλλωστε αποκαλούνταν μέχρι και το 1950) και στην οποία ασκείται παράνομο εμπόριο όπλων.

Μόνον ως υπακοή στα κελεύσματα της υπερδύναμης μπορώ να εξηγήσω αυτήν τη συμπεριφορά -της ενίσχυσης του εχθρού μας δηλαδή- διότι η προβληθείσα δικαιολογία από τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ρέππα, μόνον ως κακόγουστο και ατυχές ευφυολόγημα μπορεί να εκληφθεί. Είχε πει, σε σχετική ερώτηση, ότι δεν είναι πρέπον να εκμεταλλευόμαστε την αδυναμία του αντιπάλου μας. Ότι κάνουν δηλαδή σήμερα οι παντοειδείς δανειστές μας, οι οποίοι… δεν εκμεταλλεύονται την αδυναμία μας! Έτσι ασκούμε δυστυχώς την πολιτική μας.

Φαίνεται όμως, ότι τα πράγματα οδηγούνται σε επανάληψη των γεγονότων του 2001, με τους Αλβανούς πλέον ισχυρούς και τους Σλάβους να μη είναι τόσο απαραίτητοι στο σύστημα, όσο είχε υποτεθεί. Άλλωστε, τη δουλειά του χωροφύλακα στην περιοχή, πολύ καλύτερα μπορούν να διεκπεραιώσουν οι Αλβανοί.

Ο κίνδυνος εξ Αλβανίας, που όλα σχεδόν τα κόμματα -άμεσα ή έμμεσα- επιδιώκουν την όξυνση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, με αίτημα την απόσχιση της Τσαμουριάς -της ελεύθερης Ηπείρου δηλαδή- μπορεί να αντιμετωπιστεί, αφού ο πόθος τους για ένταξης την Ε.Ε. είναι διακαής και εξαρτάται και από την σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας.

Τώρα λοιπόν, ελπίζεται να βρεθούν αποφασιστικοί διπλωμάτες στο ΥΠΕΞ, που να παρακάμψουν την ακαμψία των πολιτικών προϊσταμένων τους και να δραστηριοποιηθούν, αξιοποιώντας τη νέα κρίση που ενέσκηψε μεταξύ Αλβανών και Σλάβων, και που είναι σοβαρότερη των τελευταίων ετών. Περισσότερο και από τις δολοφονίες και τις καθημερινές συγκρούσεις με ταυτόχρονο κάψιμο των σημαιών τους εκατέρωθεν.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων κ. Γκιόργκι Ιβάνοφ, ακύρωσε την επίσκεψή του στην Αλβανία μετά και τα επεισόδια που συνέβησαν προ τεσσάρων ημερών στα Τίρανα, όταν πραγματοποίησε εκεί επίσκεψη ο Σλάβος πρωθυπουργός κ. Νίκολα Γκρούεφσκι. Τότε, Αλβανοί έσκισαν και έκαψαν σημαίες των Σκοπίων που είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου στα Τίρανα, ενώ ένας νεαρός Αλβανός πέταξε αυγά και πλαστικά μπουκάλια στο αυτοκίνητό του.

Ο κ. Ιβάνοφ επρόκειτο να παραστεί στις αυριανές εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της ανεξαρτησίας της Αλβανίας και μετά απ’ αυτά ακύρωσε το ταξίδι του. Είναι βέβαιο, ότι οι επιθέσεις των Αλβανών θα γίνονται περισσότερες και πιο δυναμικές. Αυτό έκανε άλλωστε τον κ. Μέτο Κολόσκι, πρόεδρο της «Ενωμένης Διασποράς» (των Μακεδόνων, λέγει) να δηλώσει προ καιρού:

«Καλούμε τους Αλβανούς πολιτικούς ηγέτες να αποδοκιμάσουν πιο έντονα τις ισλαμικές διαδηλώσεις εναντίον των πολιτών των Σκοπίων. Όσο συνεχίζεται το παράνομο ελληνικό βέτο προς την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, υπάρχει έντονη ανησυχία πως οι ισλαμιστές τρομοκράτες θα επιχειρήσουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα επιχειρώντας να προκαλέσουν πόλεμο».

Θα παραμείνουμε αμέτοχοι, παρακολουθώντας τα γεγονότα ή θα βοηθήσουμε πάλι τους Σλάβους; Διότι για να μιμηθούμε τους Βυζαντινούς, μάλλον το αποκλείω, με τη σημερινή σύνθεση του ΥΠΕΞ.

Ο Μακεδών – voria.gr

epizhlos@gmail.com

Explore posts in the same categories: Γεωπολιτική, Ιστορία, Πολιτικά, Σκόπια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: